Kostcoaching
Kostcoaching för hormonell hälsa, minskad stress, psykisk hälsa blodsockerbalans och minskat sötsug
Kronisk trötthet kan många gånger bero på att vi äter mat som kroppen faktiskt inte vill ha. Forskning visar att 75% av oss är överkänsliga för mat som ger en snabb blodsockerhöjning. Överkänsligheten kan bl.a. visa sig som låg energi, ihållande trötthet, humörsvängningar, sötsug, och utmattningssymtom. Att ta reda på vilken mat man själv mår bäst av kan vara A och O för hälsan.
Vill du få bättre koll på vad som skapar och driver dina matvanor? Bli av med sötsug, få mer ork och energi, bättre sömn eller färre humörsvängningar? Vill du ta hjälp av maten för att minska stressnivåer eller stabilisera den psykiska hälsan? Upplever du av hälsoskäl att det är dags att göra något åt kosten? Eller finns det helt enkelt bara en vilja av att börja äta mer hälsosamt och skapa förändringar som håller i längden?
Jag har mångårig erfarenhet av att coacha personer genom en kostomläggning. Jag anpassar coachingen utifrån behov, önskningar och befintliga livspussel. Vi startar alltid med en nulägesanalys som sen lägger grunden för planeringen framåt. Du får kunskap, tips, råd och inspiration till att göra de förändringar som behövs.
Min spetskompetens ligger i matens koppling till psykisk ohälsa, stress- och utmattningsproblematik, sötsug och sockerberoende, blodsocker- och insulinbalans, samt att med matens hjälp förbättra tillstånd som grundar sig i inflammatoriska processer och hormonobalanser.
Med hjälp av kosten kan vi påverka olika symtom och hälsotillstånd, exempelvis:
Kostcoaching är friskvårdsberättigat och det går bra att betala via friskvårdsportalen ePassi.
Coachingen sker via zoom eller på telefon. Du kan välja mellan 3 veckor, 6 veckor eller 12 veckors kostcoaching.
Har du frågor och funderingar? Boka ett kostnadsfritt 20-minuters samtal
.
Intro - 3 ggr - 4995 kr
Det här alternativet passar dig som vill få en bas att utgå ifrån och ta ut en riktning framåt.Vi går igenom ditt utgångsläge, gör en prioriteringsordning, ett upplägg och en handlingsplan som du sedan följer i din egen takt.
Vi hörs på zoom eller telefon varje vecka och däremellan håller vi kontakt via mail.
Kick start - 6 ggr - 9895 kr
Det här är ett bra alternativ för dig som vill skapa en stabil grund, lära dig mer om kroppen och matens påverkan, få pepp och coachning under tiden som nya rutiner skapas.
Vi går igenom ditt utgångsläge, gör en prioritering, ser över fallgropar och hur de kan förebyggas, ett gör ett upplägg och en handlingsplan. Vi hörs på zoom eller telefon varje vecka och däremellan håller vi kontakt via mail.
VIP 12 ggr - 18995 kr
Det här alternativet passar dig som vill göra en förändring på riktigt, som har bestämt dig och som vill bryta med gamla mönster och bygga upp nya hälsosammare rutiner – allt utifrån ditt utgångsläge.
Du kommer lära känna din belöningshjärna, hur kroppen funkar, vad som är dina triggers och hur du undviker dem. Med pepp och coachning regelbundet stabiliserar du biokemin, humör, energinivå och sömn – utöver dina fysiska hälsa. Vi går igenom ditt utgångsläge, gör en prioritering, ser över fallgropar och hur de kan förebyggas, ett gör ett upplägg och en handlingsplan att hålla sig till även efter de tolv veckorna. Vi hörs på zoom eller telefon varje vecka och däremellan håller vi kontakt via mail. I paketet ingår en av 3-månaderskurserna där du tar del av inspelat material och har möjlighet att dessutom vara med på gruppcoaching varje vecka. Vi kommer tillsammans fram till vilken kurs som passar dig bäst.
Vanliga frågor kring kostcoaching
Det är olika från person till person. Efter första tillfället brukar man ha fått en bra start och ett hum om hur många fler tillfällen som kan behövas. För en del räcker det med ett tillfälle för att kunna komma vidare själv. Andra vill ha hjälp i själva omställningsprocessen och behöver stämma av ett par tre gånger innan de upplever att de har fått koll på läget. Problem kring sötsug och matberoenden behöver generellt fler tillfällen, man kan räkna med mellan tre och åtta tillfällen.
Det beror på i hur snabb takt man är redo att göra förändringar och hur livet ser ut i övrigt. Vanligt är att man tar några förändringar i taget och när de sitter går man vidare. För vissa sker det på en vecka, för andra en månad, för ytterligare någon annan kan det ta ett halvår. En lagom takt kan vara ca varannan eller var tredje vecka för att inte tappa fokus.
Absolut, det är faktiskt att rekommendera. Då får flera i familjen samma information och man kan hjälpas åt och göra förändringen tillsammans.
Ja troligtvis, även om jag inte brukar rekommendera att ha det som huvudmålsättning. Jag jobbar inte med kostcoaching som en diet utan som en livsstil. Det är alltså inget för den som bara vill gå ner ett visst antal kilo för att komma i en klänning och sen återgå till de gamla matvanorna. Men självklart är viktnedgång, samt avstanning av viktuppgång, en vanlig positiv bieffekt.
Skippa koffeinet. Koffein har en kraftig påverkan på vårt blodsocker, vårt insulin och våra stressnivåer. Har du problem med hormonella besvär som mensvärk eller infertilitet, huvudvärk eller migrän, höga stressnivåer, insulinresistens eller inflammatoriska processer – prova en månad utan koffein och utvärdera sen vilka hälsotillstånd som har förbättrats. Var också uppmärksam så att du inte flyttar koffeinberoendet till att äta mer socker, använda nikotin eller alkohol istället. För den som vill stoppa allt inflöde av koffein under testperioden gäller det inte bara kaffet utan även svart och grönt te samt kakao som alla innehåller koffein.
Många tror att sötsug, att inte kunna stå emot viss typ av mat eller inte kunna sluta när man väl börjat äta har med dålig disciplin eller bristande karaktär att göra. Det stämmer inte. Det har faktiskt rent biokemiska orsaker och när man får lära sig hur man kan balansera upp den obalansen brukar det gå betydligt lättare att få bukt med sötsug, cravings och overeating.
Nej, man dör ju inte knall och fall av det. Kroppen är trots allt fantastisk på att parera mycket av de saker vi utsätter den för. Men huruvida det skadar eller inte beror ju på hur man ser det. Den största skadan är den som sker på lång sikt och beror ju på hur ofta ”ibland” är. Direkteffekten av socker är att det sänker immunförsvaret i ett par timmar. För många ger socker en blodsockerhöjning med tillhörande insulinpåslag, vilket i längden kan vara slitsamt för kroppen och kan bidra till inflammatoriska processer, hormonobalans och viktuppgång. För många ger det också en påverkan på belöningscentrat vilket kan skapa sug efter mer samt rubbar våra naturliga måbra-hormoner.
© Copyrights by Susanne Törnqvist. All Rights Reserved.